Geitenproducten

Nadat een geit voor het eerst heeft gelammerd en er kleine geitjes zijn geboren, geeft zij melk. Als een geit zeven maanden oud is, wordt zij gedekt door een bok. Na een draagtijd van vijf maanden worden de babygeitjes geboren, vaak zijn dat er twee of drie. Vanaf dan komt de melkproductie op gang en wordt de geit twee keer per dag gemolken in de melkstal.

Geitenmelk is lekker, licht verteerbaar, cholesterolverlagend en vitaminerijk. Het bevat minder eiwit dan koemelk en is daardoor ook geschikt voor mensen met een koemelkallergie. Naast vitamine A en D bevat geitenmelk ook veel magnesium en ijzer. Daardoor is de melk goed voor hart, botten en bloedvaten. De witte kleur van geitenmelk komt door het hoge gehalte vitamine A; het caroteen dat bij een koe zorgt voor een gele kleur in de melk en in de kaas, wordt door een geit omgezet in de kleurloze vitamine A.

Producten van onze geitenmelk

Geitenkaasspecialiteiten

Rouveen Kaasspecialiteiten is de exclusieve verwaarder van de melk van NGC. De productontwikkelaars van Rouveen Kaasspecialiteiten bedenken steeds weer nieuwe geitenkaasspecialiteiten. Hieronder een paar speciale soorten op een rijtje.

  • Geitenkaas met bosvruchten

Deze zoete geitenkaas heeft een een smaak die je doet denken aan zo’n lekkere Fruittella. De kaas wordt met name verkocht in Europa en sinds 2022 ook in Amerika. Daar wordt de kaas verkocht onder de naam Very Berry Goat.

  • Geitenkaas Eminence Grise

Tijdens de Worlds Cheese Awards 2022 in Spanje is de geitenkaas Eminence Grise – Tomme Chèvre Grise au Bleu beoordeeld als op twee na beste kaas ter wereld. Het was de eerste keer dat Nederland een derde plaats behaalde op dit concours. De jury gaf deze kaas maar liefst 97 punten!

De kaas wordt geproduceerd door Bio Kaas in Molenschot, dochteronderneming van Rouveen Kaasspecialiteiten. Het is een gangbare blauwaderkaas die na zes weken behandeling en rijping in de cellen van Molenschot verder geaffineerd wordt in een Franse grot. Voordat de kaas in de grot zijn smaaktransitie ondergaat, wordt deze eerst ontdaan van zijn korst. Vervolgens wordt de kaas  ingesmeerd met een dun laagje karamel; hierdoor rijpt de kaas nog beter en smaakvoller. Dankzij het natuurlijke rijpingsklimaat van deze unieke locatie krijgt de kaas een bijzonder smeuïge en volle  smaak. De kaas is pas vanaf twaalf maanden beschikbaar, want ‘Youth is the gift of nature, age is a work of art.’

  • La chèvre de la cave Rousseau

Op een winterochtend zo’n vier jaar geleden, ontvingen de gebroeders Rebotton, woonachtig nabij het plaatsje Chambéry (Frankrijk), een partij blanke geitenkaas, die ze niet hadden besteld. Om hun leverancier uit de brand te helpen, hielden ze de kaas om later weer te verkopen. Als eigenaar van verschillende grotten, bewaarden ze de kaas in hun grot Rousseau, die op dat moment leegstond. De grot bevindt zich onderaan een heuvel waar filosoof en schrijver Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778) geleefd heeft. Deze grot heeft een uniek klimaat met exceptionele flora en een constante en zachte luchtvochtigheid door de aanwezigheid van een ondergronds meer.

Het winterseizoen startte en al gauw volgde de lente, de partij kaas werd vergeten… waardoor er in alle stilte iets magisch gebeurde. De gebroeders Rebotton herinnerden zich na verloop van tijd de kaas en als goede kaaskenners keurden zij de vergeten kaas die door de natuur zijn smaak had gekregen. De rijkheid van de flora in de grot gaf het zuivel finesse en zachtheid en onthulde een prachtige smaakvolle kaas met natuurlijke korst. Zo is deze unieke kaas, exclusief verkrijgbaar in Frankrijk, ontstaan. Deze kaas wordt geproduceerd door Bio Kaas in Molenschot, dochteronderneming van Rouveen Kaasspecialiteiten. De geitenkaas is verkrijgbaar in grijs (als een Tomme de Savoie), blank (als een Camembert), geel en zeldzaam rood.

  • Koosjer geitenkaas

Een deel van de geitenmelk wordt koosjer geproduceerd en verwerkt. Dit betekent dat het proces, zowel op de boerderij als bij de kaasfabriek, onder toeziend oog van een rabbi plaatsvindt.

Er worden verschillende soorten geitenkaas koosjer geproduceerd. De chalav geitenkaas wordt volgens de reguliere koosjer geproduceerd. Deze lekkere jonge natuurgerijpte kaas wordt onder het merk Jacks Cheese verkocht in supermarkten in Israël. Er wordt ook superkoosjer geitenkaas geproduceerd, een hoog niveau koosjer. Zo is er bijvoorbeeld een superkoosjer blanke natuurkaas dat verkocht wordt in plakken in supermarkten onder het merk GAD in Israël. Het hoogste niveau koosjer is Mehadrin (Mehadrin betekent ‘strikt’). Onder deze wijze wordt onder meer Amstelvelder Goat Cheese voor Amerika en Europa geproduceerd. Het is een heerlijke natuurgerijpte geitenkaas, die wordt omschreven als ‘A cheese made from 100% pure Dutch goat’s milk. It is mild and soft in taste’.