Geit

De meeste geitenhouders van de coöperatie houden het ras ‘Saanen’. De saanengeit is de beste melkgeit ter wereld! Wanneer zij goed verzorgd wordt, geeft ze wel 5 liter melk per dag. Het is een witte, kortharige geit die zich thuis voelt in een strostal. Een geit is een herkauwer. Ze eet graag plantaardig voedsel, zoals gras en maïs, en drinkt veel water. Onze geitenhouders geven de dieren krachtvoerbrokjes voor extra energie en eiwit en likblokken voor extra mineralen.

Voor geiten is hygiëne erg belangrijk; ze houden niet van vieze voer- en drinkbakken. Geiten zijn erg kieskeurig en blijven het liefst in de stal. Daar is het veilig, droog en niet te zonnig. Ze houden niet van regen en van de felle zon. Daarom hebben onze geitenhouders ruime, lichte stallen. Elke dag krijgen de geiten vers stro, zodat ze lekker kunnen liggen. We vinden het belangrijk dat de geiten zich goed voelen. De hoeven van de geiten worden twee keer per jaar gekapt; een soort nagels knippen. De dierenarts komt regelmatig op bezoek om de gezondheid van de geiten te controleren.

Omdat de geiten erg op elkaar lijken, krijgen ze bij hun geboorte een oormerk met een uniek registratienummer. Dit is gekoppeld aan een digitaal systeem, waar alle (gezondheids)informatie over de geit wordt opgeslagen.